A legegyszerűbb stresszoldási technikák

 

Szoktál stresszelni? Másokon is észreveszed a környezetedben?

Van, aki kevésbé stresszelős típus, ettől függetlenül mindenkinek szüksége van feszültsége oldására. Szeretnék számodra önállóan is jól hasznosítható módszereket ajánlani annak érdekében, hogy könnyebben tudj megbirkózni a hétköznapok kihívásaival és/vagy másoknak is tudjál segíteni akkor, amikor kiborulnak, félnek vagy segítségre szorulnak.
Kineziológiai módszerekkel szervezeted öngyógyító képességét tudod megerősíteni az önmagadon elvégezhető stresszoldási technikák segítségével. Energiád keringését, tested regeneráló képességét, szerveid együttműködését is erősítheted ezekkel a gyakorlatokkal. Életerőd növekedni fog, amennyiben a megfelelő pillanatokban vagy időszakokban alkalmazod ezeket a technikákat.

A vízivásról

Ha kevés víz van a szervezetedben, tested a bélsárból (székrekedés), vagy a vérből szívja vissza a vizet, ezért lassul a vérkeringésed, valamint kevesebb oxigén és tápanyag jut a sejtjeidhez. Romlik a teljesítményed, kevésbé aktívan tudsz tevékenykedni, nehezebben fogsz koncentrálni. Már egy pohár víz is segíthet abban, hogy gondolkodni tudj és figyelni, és növeld kreativitásodat. Semmi extra dolgot nem tesz hozzád, csak bekapcsolja már meglévő energiáidat, és oldja feszültségedet. Mivel tested kétharmad része víz, nagyon fontos, hogy 2-2,5 liter vizet igyál naponta. A víz vezeti az elektromos energiát és irányítja az energetikai állapotodat meghatározó fizikai és kémiai folyamatokat. Sejtjeid ugyanis a sejtfolyadék segítségével kommunikálnak egymással.

 

Homlok/Tarkó tartás

Akkor alkalmazd, ha gyors feszültségoldásra van szükséged. Amikor a homlokodon és koponyád hátsó részén van a kezed, a vérkeringést azokra a területekre irányítod, amelyek érzelmek nélkül dolgozzák fel tudatos gondolataidat és vizuális memóriádat.
Amikor feszültséget okozó hatás ér, lekapcsol a tudatos gondolkodás (homloklebeny), és bekapcsol a tarkó, azaz a hátsó nyakszirti lebenynél található elsődleges látómező. Ez a terület mozgósítja ösztönös reakciónkat. Ezen a területen vizsgálod meg a múltadban történt eseményeket, emiatt vagy olyan, amilyen, és ez tartja egyben személyiségedet a szabályok, az erkölcs és a viselkedés, stb. alapján.
Azáltal, hogy előre hozod a vérkeringést agyad homloki lebenyeihez, a tudatos asszociációs gondolkodás területét aktivizálod, amely új módokat gondol ki arra, hogyan kezeld az adott problémát vagy helyzetet. Ez a gyakorlat segíthet abban, hogy képes legyél új döntéseket meghozni.
A homlok-tarkó tartás gyakorlásánál az a legjobb, ha leülsz valahová úgy, hogy mindkét talpad a földön van, és kezed az öledben pihen úgy, hogy nincs keresztezve, mert a keresztezés akadályozza az energiák áramlását. Amikor azt érzed, mindkét kezed pulzál, akkor hagyhatod abba a gyakorlatot.

Érzelmi stresszoldás

Végezhető kineziológiai kezelésen kívül is. Az oldással azokkal az eseményekkel kapcsolatos feszültséget tudod megszüntetni amelyek mostanában történtek veled. Homlok-tarkó tartást alkalmazz hozzá! Éld át újra azt az emléket/ élményt, amelynek a hatásait meg szeretnéd változtatni, és alakítsd át gondolatban a történetet úgy, hogy az számodra pozitív kimenetelű legyen.

Mélylégzés

Amilyen egyszerű, annyira hatékony stresszoldó technika. Csak szívd tele a tüdődet, és fújjál ki mindent! Többször ismételd, amíg meg nem könnyebbülsz!

Cook csomó

A meridiánokat blokktalanítja, vagyis felszabadítja a blokkolt energiát.
Álló helyzetben tedd keresztbe kezedet és lábadat úgy, hogy ugyanazon oldali kezed és lábad legyen elöl. (Ekkor mindkét kezed beforgatod lefelé a mellkasod felé.) Belégzésnél nyelved kerüljön a szájpadlásodra, kilégzésnél az alsó fogsorod mögé. Ismételd meg legalább hétszer ezt a gyakorlatot! A hetedik ismétlés után állj terpeszbe, és két kezed ujjbegyeit összeérintve vegyél hétszer mély levegőt a fenti módszerrel!

Ülő helyzetben tedd keresztbe bal lábadat a jobb térdeden, míg jobb kezed helyezd a bal lábad bokacsontjára. Bal kezeddel fogd meg a bal lábad úgy, hogy tenyereddel fogd át a rüsztöd felső részét, ujjaid pedig a talpad párnás részét érintsék. Így teljes az áramkör. A fenti módszerrel kell lélegezned, majd ülő helyzetben kezed ujjait összeérintve hét légzéssel fejezd be a gyakorlatot.

Pozitív pontok

Ezek a pontok a homlokcsontodon, szemöldököd és hajvonalad között középen helyezkednek el.
Stimulálásuk a következő módon történhet: helyezd jobb kezed mutató és középső ujját a homlokod jobb oldalára, bal kezed középső és mutató ujját pedig homlokod bal oldalára. 1-3 percig tartsd az ujjadat ezeken a pontokon, vagy addig, amíg egy bizonyos energialüktetést nem érzel. Ezáltal feloldódik testedben a feszültség, és tiszta fejjel tudod megítélni a problémát jelentő helyzeteket, azaz nem reagálsz majd meggondolatlanul.
Ezeknek a pontoknak az érintése olyan feszültségek esetén is segíthet, amelyeket egy később végzendő tevékenység fog majd vélhetően kiváltani. Ilyenkor homlokodat keresztezve érintsd meg, így mindkét kezed fejednek arra az oldalára kerül majd, amely a hozzá tartozó testfelet irányítja. Eközben játszd le képzeletben a jövőbeli eseményt, de pozitív kimenetellel!

Fejforgatás

Vállad fokozott érzékenységgel reagál kritikus helyzetekre, ezért ellazítása oldja a feszültséget.
Lazán lógatod a válladat, hátrahajtott, majd előre döntött fejedet jobbra és balra forgatod 15-15-ös ismétlésszámmal, méghozzá mindkét irányba, mindkét pozícióból.
Válladat felhúzod, és így forgatod a fejedet. Majd ellazítod válladat, lenyomod, és újra felhúzva görgeted megint a fejedet. A gyakorlat végén fölemeled a válladat, majd újra ellazítod.

Bagoly

A Bagoly lazítja a vállöv izmait, erősíti a tüdőenergiát. Jobb kezed 4 ujjával fogjad meg bal válladon a csuklyásizmot, és finoman nyomjad össze. Most lélegezz be! Kilégzésnél fordítsd szemedet balra, és nézz hátra a bal vállad fölött. Belégzésnél fordulj előre! A következő kilégzésnél fordítsd jobbra a fejedet, belégzésnél forgasd vissza előre. A harmadik kilégzésnél nyomjad álladat finoman a mellkasodhoz. Végezd el még egyszer a gyakorlatot, majd ismételd meg a másik irányban is. Oldalanként 4-8-szor érdemes megismételned.

Karaktiválás

Ez a gyakorlat is kiegyensúlyozza a vállövet, oldja a feszültséget. Bal karodat felfelé nyújtod, nagy levegőt veszel, majd kilégzésnél kinyújtod a karodat mind a 4 (balra, hátra, jobbra, előre) irányba. A másik kezeddel eközben ellentartasz a nyomásnak. Ezután a másik karod izmait nyújtod, 4-8-szor váltakozva ismételd a gyakorlatot!

A feszültség attól keletkezik bennünk, mert úgy érezzük, nem tudjuk megoldani mindazt, ami körülöttünk vagy bennünk történik. Minden feszültséget okozó helyzet tulajdonképpen csökkent tudatossággal járó állapotot hoz létre bennünk.
Ha úgy érzed, ennyi segítség nem volt elég, és szabadulni szeretnél múltad vagy jelened szomorú, elkeserítő vagy traumatizáló eseményeinek hatásától, keress meg bátran a következő telefonszámon vagy email címen!

Simon-Balla Xénia kineziológus
+36703613191
xenia.simon.balla@gmail.com
Call Now Button